Android app bundle zorunlu oluyor

Sonbahar yaklaşırken Android ve ios tarafında sdk ve api ‘lerde yeni güncelleme gereklilikleri ve yeni sürümlere uyumlama istekleri devam ediyor.
Google Play developerlara mail yolu ile yeni gereklilikleri duyuruyor.
Android api 29’a geçiş için Kasım 2020 son tarih olarak belirtildi.
Bu api android 10 için gereken api…
Ancak firmalar hız kesmeden yeni sürümleri duyurmak için çalışmalarına devam ediyor..Android 11 için de bir hareket var ve bu sürüm de yakında duyurulacak..
Android için uygulama geliştirenler, uygulamaların app bundle *.aab uzantılı paketlere geçirilmesi gerektiğini bildiren uyarılar almışlardır.
2021 ortasından itibaren Google Play için aab yani android app bundle paketleme zorunlu olacak.Yani daha önce sadece bir apk göndererek yayınladığımız uygulamaları aab uzantılı olarak paketleyeceğiz.

https://android-developers.googleblog.com/2020/08/recent-android-app-bundle-improvements.html


Google developerları bunun için zorluyor.
App bundle içerisinde apk ların 32 bit ve 64 bit sürümleri için tek bir paket içerisinde sunulmuş hali bulunuyor.
Android studio araçları ile bunu son sürümlerde hazırlayabilirsiniz..

Benim gibi üçüncü taraf yazılım ve sdk ile android uygulama geliştiriyorsanız bunun için ilgili firmaların Google api lerinin son sürümlerine uygun araçlar çıkarmasını beklemeniz gerekecek.

Adobe air HARMAN sdk ile android uygulama paketliyorsanız daha önce adobe air sdk içerisinde app bundle paketleme için bir yapı sağlandı.Uygulamalarınız adt aracı ile cmd istemi üzerinden app bundle olarak paketleyebiliyorsunuz.(Bu konuda daha önce yazdığım yazılara bakabilirsiniz..yazının bitiminde linklerini ekleyeceğim…)
Fakat bu araç henüz geliştirilme aşamasında..Eğer uygulamanızda native extension yani ane kodları reklam entegrasyonları kullanıyorsanız app bundle paketleme air sdk ile hala tam çalışmıyor..ane’ler uygulamanızın çökmesine neden oluyor ve çalışmıyor.
Şimdi aab zorunlu hale gelince Adobe air sdk içinde bu paketlemenin sağlıklı çalışması gerekecek..Adobe animate içerisine bir aab oluşturma seçeneği eklenir mi? Bu durum ne kadar zaman alır bunu bilemiyorum.
Önemli bir sorun da android için genişletme dosyaları ekleyecek büyük boyutlu uygulamalar için önümüze çıkıyor.
Daha önce obb uzantılı olarak google play console üzerinde otomatik olarak ek dosya seçeneği ile uygulamanıza 2 gb a kadar genişletme dosyası ekliyordunuz..Ancak bundan sonra bu genişletme dosyaları için Play assets delivery sistemini kullanmanız gerekecek.Bu genişletme dosyalarını app bundle paketi içerisine assets olarak 2 gb a kadar ekleyebileceksiniz..
Ancak bu dosyaların uygulama içerisine actionscript le nasıl çağırılması gerektiğini ben de henüz araştırmadım..

https://developer.android.com/guide/app-bundle/asset-delivery


Adobe air sdk geliştiricilerinin bu konularda yeterli alt yapı ve açıklamaları sunmalarını umuyorum…
Her yeni sürümle ve gelişmeyle 3. parti sdk ların da bu durumlara uydurulması elbette zorlayıcı bir süreç oluşturuyor…
Ancak bu işin doğasında gelişme ve ilerleme var..Bu nedenle teknolojiyi kovalamak zorunluluk oluyor..Özellikle developer iseniz…

Adobe air harman tarafndan ilgili güncelleme ve araçları bekliyor olacağım.Gelişmeleri yine blogumdan aktarmayı sürdüreceğim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir