2020 yılı covid salgını
covid-19

2020 yılı tüm Dünya için bir kırılım döneminin başlangıcı oldu.
Yılın başlarında ortaya çıkan covid salgını ile tüm Dünya hala her açıdan bir bunalım dönemine girmiş bulunuyor.
Çalışmak zorunda olanlar, evden çalışma imkanı olmayanlar,toplu yerlerde hizmet verenler pek çok sektör için ekonomik açıdan da çok zor günler yaşıyoruz.
Yeni süreçte insanların evlerinden kendi imkanlarıyla,e-ticaret yolu ile yaptığı işler popüler olmakta.Türkiye’de bu yıl evinden e-ticaret yapan bir ürün üretip satan kişiler için,Ticaret bakanlığından muafiyet belgesi almak şartı ile yıllık 200 bin TL kazanç sınırına kadar vergi işlemlerinden muaf tutulma hakkında bir kanun çıktı.Bu e-ticaret yapanların önünün açılması anlamına geliyor.

Telif geliri elde eden serbest meslek erbabı(sanatçı,besteci,ressam,çizer,yazılımcı,v.s.) için de vergi muafiyeti sınırını yıllık 600 bin TL ile sınırına çıkartan bir düzenleme yasalaştı.Bu konuda daha ayrıntılı bir yazı yazmıştım .Bu yazının sonunda linkini ekleyeceğim.
Pandemi ile birlikte insanlar için virüslerle dolu bir gelecek olacağı anlaşılıyor.Artık daha çok devletin vatandaşları kontrol edeceği,özgürlük alanlarının istemeden de olsa sınırlandırılacağı bir dönem başladı.Tüm Dünya’da bu duruma uygun politikalar hızla yürürlüğe girecek.
Maalesef aşının geleceği haberleri çıkmış olsa da,aşıların ne kadar koruyucu olduğu ya da ne kadar süre bağışıklık sağlayabileceği, virus mutasyona uğrarsa neler olacağı çok belli değil.
Tüm bunlarla birlikte bu yeni süreçte salgın, müzisyenlik,tiyatro oyunculuğu gibi daha sosyal olmayı gerektiren sanat dalları için dezavantajlı durum oluştururken, dijital dünyada görsel sanat yapanlar için şimdilik daha avantajlı oldu.İnsanlar görsel içerikleri daha yoğun tüketiyorlar.

Benim için ise bu süreç, atanamamış bir öğretmen olarak,pandemiden önce de evden dijital çalışmalar yaparak zaman geçirdiğim için,işlerimi yeniden daha ciddi ele almamı gerektirdi.Şu ana kadar bu işlerimden elde ettiğim gelirler masraflarımın oldukça altında kaldı.Ailemden aldığım destek olmasa bunları yürütmem pek mümkün değil.Bundan sonra daha da çok dijital içerik üretmem gerekeceğini görüyorum.
Benim durumumda olan genç arkadaşlar için yazılımla,görsel dijital işlerle ilgili,internet ve e-ticaret yolu ile kazanç elde etmekle alakalı daha çok araştırma yaparak kendilerini geliştirmelerini öneriyorum.Gelecek bu yönde evriliyor süratle.

2021 yılının daha aydınlık günler getirmesini diliyorum.Tüm Dünya ve Ülkemiz için…

https://atolyepapirus.com/?p=3199

VERGİ DÜZENLEMESİ HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:
https://vergidosyasi.com/2020/05/27/son-duzenlemeler-sonrasi-serbest-meslek-kazanclarinda-istisna-uygulamasi-ve-istisnanin-siniri/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir