Telif Gelirleri için istisna sınırı 2020

Telif hakkına tabii ya da serbest meslek kapsamına giren kazançlar elde edenler için 2020 yılında yeni düzenlemeler yapıldığını öğrendim.
Bu düzenlemeye göre sanat eseri üreten,çizer,senarist,yazar,yazılımcı ya da benzeri bir işle meşgulseniz vergi düzenlemesi sizi de ilgilendiriyor.
Eskiden vergi oranları, kazanç için istisna sınırı olmaksızın kazancınızın yüzde 17 sini vergi olarak beyannamede belirtmeniz gerekiyordu,son düzenlemeye göre 600 bin TL’den daha az yıllık kazancınız varsa beyanname vermeniz gerekmiyor.
Ancak yıllık 600.000 TL yi geçen kazanç elde ettiyseniz,bundan sonra vergiye tabi oran gelirinizin yüzde 40’ı olarak belirtilmiş.
Sınırı aşmadıysanız daha sonraki yıllarda kazancınızın aşan kısmı tekrar vergiye tabi olacak şekilde düzenleniyor…
Bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler için altta ilgili linkleri vereceğim.

Bu konuda istisna için geçerli bir iş yapıyorsanız, bu işleriniz için kanunda ilgili maddelerde belirtilen durumlar için vergiye tabi olmasanız da defter tutmanız gerekiyor…
Bu işleri geçici olarak yapan, düzenli kazanç elde etmeyenler için ise defter tutma mecburiyeti olmadığı belirtilmiş…

Konu hakkında daha ayrıntılı bilgiler için:



https://vergidosyasi.com/2020/05/27/son-duzenlemeler-sonrasi-serbest-meslek-kazanclarinda-istisna-uygulamasi-ve-istisnanin-siniri/

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.4.213.pdf

3 thoughts on “Telif Gelirleri için istisna sınırı 2020”

  1. Hocam, mobil uygulama yapanlarin, admob gelirleride dahil midir? Okuyunca bisi anlamiyorum. Muhasebeciler, sallamasyon cevap veriler gibi hissediyorum. Aciklayici bilgiler bekliyorum. Firma kurmak gerekiyor mu, vergi isleri, defter isleri icin vs.

    1. İyi çalışmalar.. bu konu bu yıl araştırırken karşıma çıktı ve linki bilgi olarak paylaşmak istedim.telif gelirlerini kapsıyor büyük ihtimalle.ancak AdSense ,admob ,YouTube kazançlarınız için bunun nasıl değerlendirildiğini ben de çok iyi bilmiyorum.Bu konuda Türkiye’de hatta dünyada da yasal alt yapı yeni yeni oluşuyor.Ancak Google üzerinden düzenli bir geliriniz yoksa senede bir iki kez az miktar ödemeler alıyorsanız çok büyük bir sorun yaşanacağını sanmıyorum.Ancak bir yandan da geçen yıl bir çok YouTuber için büyük vergi cezaları çıkartıldığını duydum.Tabi bunlar yüksek kazanç elde etmiş olan YouTuberlardı.Bir sitede googledan aylık 2000 TL kazancınız varsa düzenli vergi bildirimi yapmanız gerekiyor diye okudum.Defter tutma şirket kurma gibi şeyler o zaman gerekir büyük ihtimalle…

  2. Bir ekleme daha yapmak isterim..Araştırmalarımda 29 yaşına kadar olan genç girişimciler için vergi muafiyeti gibi bir durum da gözüme çarpmıştı..Bu yaş grubunda olanlar için araştırılabilecek bir bilgi….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir