Adobe Air Mobil Uygulama Geliştirme

Adobe Air Mobil Uygulama Geliştirme

Flash adıyla bilinen uygulamalar, animasyonlar, web siteleri tasarlarken çok yardımı dokunan program, ölüyor,ölecek, flash bitti derken hala uygulama geliştirmede çok önemli bir alternatif olarak devam ediyor…

Flash macromedia firmasında iken kullanmaya başladım. Adobe Macromadiayı satın aldı.Tam bu sıralarda 2006 -2007 gibi sanırım mobil akıllı cihazların çıkışı ile mobil uygulama dünyası hareket kazandı..Flash programı ile üretilen uygulamalar için, flash player alt yapısının ayrıca kurulması gerekmesi, oldukça sıkıntılı oldu mobil cihazlarda bir müddet..
Derken flash player desteği yavaş yavaş browserlardan kaldırıldı…Bu sıralarda Adobe, Flash için AIR alt yapısını oluşturdu.Bu alt yapı ActionScript 3.0 ile oluşturulan uygulamaları hem mobil cihazlara hem desktop ortamına göre üretmeye yarıyor.
AIR, Flash playerin yerini tutabileceğini kanıtladı.Fakat Air için üretilen uygulamaların cihazlarda çalışması için,adobe üzerinden air runtime indirip kurmak gerekiyordu…Bunun için ilk sürümlerde bu durum geliştiricileri sıkıntıya soktu..
-Flash programı artık Adobe Animate programı adını aldı. Adı dışında çok büyük bir değişiklik olmadı.-AIR ile üretilen uygulamalar için, Adobe Animate ile, AIR SDK sını uygulama içine gömerek uygulamanızı paketleyebiliyorsunuz…Bu, uygulama boyutunu biraz artıyor belki ama uygulamanız mobil cihaza yüklendiğinde, ek bir runtime indirmeye gerek duymuyor…

Adobe Air Platformunun Avantajları:

*Adobe air ile eskiden beri flash arayüzüne aşina iseniz aynı mantıkla uygulamalar üretmeniz mümkün.
*Air ile tek bir kod grubu yazarak,isterseniz ios apple için isterseniz android için , isterseniz bir desktop uygulaması olarak çıktı alıp,dağıtmanız mümkün…
*Actionscript 3.0 dilini kullanarak web uygulamalarında yaptıklarınızı, mobil uygulamalar için de hazırlayabiliyorsunuz…
*Sadece animasyonlar yada reklam bannerları tasarlamanın ötesine geçebiliyorsunuz…
*Mobil cihazlara ürettiğiniz uygulamalarda,mobil cihazlara ait donanım özelliklerini kullanmak için,air platformuna özgü tasarlanmış, hazır native extentions kodlarını ekleyebiliyorsunuz…
*Adobe air sistemini, animate ile kullanabildiğiniz gibi,Flash Builder programıyla da kullanarak android ve ios uygulamalar geliştirmeniz mümkün..

Ayrıca Flash programının frame ve katman mantığındaki sahneleme sistemi,uygulama geliştiricilere, uygulama tasarımında ve navigasyon hazırlamada avantajlar sağlıyor.
Bazı animasyon gerektiren kısımlarda frameleri kullanarak, kısa animasyon parçaları kullanabiliyorsunuz.

Mobil uygulama geliştirmek isteyenler için adobe animate iyi bir alternatif…
Ancak android geliştiriciler için androidin sağladığı ücretsiz alt yapının ya da ios için xcode veya swift alt yapısının tam bir alternatifi olmayabilir.
Eğer oyun geliştiriyorsanız ve aylık Adobe abonelik ücreti sizin için sorun olmayacaksa önerebileceğim bir yol.

Adobe bu yıl uygulamalarının fiyatlarını oldukça artırdı.Türkiye’de bireysel ve hobi amaçlı bu uygulamaya abone olmayı düşünüyorsanız dolar ya da euro kurlarını hesaba katmanız gerekiyor…
Ancak bir yazılım firması yada animasyon stüdyosu için oldukça uygun olabilir…

İlk defa kodlama öğrenecekler için actionscript 3.0 ile başlamak da bir tercih olabilir.
if else,for döngüsü,while end kullanımı,array oluşturma,değişken kullanma,matematiksel fonksiyonlar, ilk etapta kodlama öğrenmek için
temelllerini atmanız gereken konular..Bunlar için denemeler yapıp, öğrenebiliceğiniz güzel bir arayüz ve alt yapı sunabilir…

EDİT:
Adobe Air için 2019 yılı yaz başında yeni adobe air sdk sürümünün HARMAN adlı samsung’a bağlı yazılım firmasına devredileceği duyuruldu.Adobe Animate ile ve adobe air altyapısıyla uygulama geliştirenler artık sdk yı HARMAN üzerinden edinebilecek.
android için 64 bit sürümü yayınlamak zorunlu hale getiriliyor ve bu zorunluluk için adobe air sdk 33 nolu sürümü edinmeniz gerekiyor…
Bu konular ile ilgili ayrıntılı yazılarım için alttaki linklere bakınız:
https://atolyepapirus.com/?p=1807
https://atolyepapirus.com/?p=1791

Bu blog yazımda adobe air hakkında birkaç satır yazdım.
Konu ile ilgili sorularınız ve görüşleriniz için yazının altına yorum yazabilirsiniz…Yeni bir blog yazısında görüşmek üzere….

ADOBE AİR KODLAMA HAKKINDA DAHA FAZLA MAKALE İÇİN:

https://atolyepapirus.com/category/egitim-kodlama/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir