Çizgi Romanda Senaryo .İyi bir öykü oluşturmak, bir çizgi hikaye hazırlıyorsanız oldukça önemli bir aşama.
Hikayenizin senaryosunu kendiniz yazıyorsanız, özellikle hikayenin çatısını oluşturan karakterleri, hem tip olarak hem de kişilik özelliklerini önceden ayrıntılı bir şekilde
tanımlamak gerekiyor.

Ben kendi çabalarımla çizgi hikayeler hazırlıyorum.Bu konuda bu işe başladığımda ulaşabileceğim kaynaklar çok değildi.Şimdi bu konuda çok sayıda içeriğe ulaşmak mümkün.
Özellikle çizgi roman senaryosu oluşturma konusu çok spesifik bir uğraş.
Çizgi roman senaryosu yazma konusunda uzman değilim.Sadece sezgisel olarak ve okuduğum diğer edebi türlerin verdiği ilhamlarla kendi öykülerim için sinopsis tarzında özet metinler yazıyorum.

İLK SİNOPSİSİ OLUŞTURMA

Bir paragraflık ilk çatı özetin ardından hilkaye için gereken karakterleri tanımlama aşamasına
geçiyorum.Karakterleri ayrıntılı kişilik özellikleri ile tanımladıktan sonra hikayenin daha ayrıntılı bölümler halinde metnini yazıyorum.
Olay kurgusu bir film senaryosuna benzer şekilde yazılabilir ancak çizgi romanda her karede ve her sayfada tek görsel üzerinden anlatım gerektiği için olay geçişlerinde sahne sahne tasarlamak daha mantıklı.

Bölümlerin kaç sayfa olması gerektiğini sinopsis içerisinde belirtmiyorum.Olayı sahneler halinde ilk taslak çizimlerimde sayfalayıp,konuşma balonları ve açıklama kutularını hikayeye uygun şekilde bu taslak çizimlerde oluşturuyorum.
Bölüm için gereken sayfa ve kareleme belli olduktan sonra çıkardığım taslakların orjinal çizimlerini hazırlamaya başlıyorum.

Çizgi Romanda Senaryo
TASLAK AŞAMASINDA SENARYOYU OLUŞTURACAK İLK ESKİZLERİ ÇIKARTIYORUM….
ORJİNAL ÇİZİMLER TASLAKLARA UYGUN OLARAK HAZIRLANIYOR…

Oluşturduğum yeni hikayede konuşmalar görsellerle birarada anlam taşıyor.Olayı asıl anlatan görseller oluyor.Konuşmalar hikayeyi sadece daha anlaşılır kılıyor.Görseller ve kareler olayın ve aksiyonun anlatıldığı yerler.Hatta son bölümde hikayenin sahnelerinde sadece olayı anlatan yazısız aksiyon sahneleri kullandım.
Aslında hem bir hikaye yaratıyorum, hem de öğrenip , bu işin gerektirdiği şeyleri keşfediyorum.Oldukça keyifli bir yolculuk…

Senaryonun çizgi romandaki önemini, keşfettiğim ipuçları ile anladım.Senaryoyu ne kadar sağlam yazarsanız, hikayeyi çizerken o kadar akıcı bir olay resimlemesi yapabilirsiniz.

Aslında çizgi roman senaryosu yazarken edebi bir hikaye yazar gibi davranmakta bir sakınca yok.Hikaye olarak kağıda döktüğünüz metni sahnelemek için olayları hayal ederek taslaklar çizmeniz mümkün.Ben bu şekilde çalışıyorum.

Profesyonel bir senaristin yazdığı senaryo için de taslak çıkarma aşaması aynı şekilde kullanılabilir.
Her nasıl olursa olsun bir eser üretmek insanı motive eden ruhuna iyi gelen bir eylem.
Dijital Çizgi Romanın 21. yüzyılda da eskisi gibi önemli görsel sanatlarından birisi olacağını düşünüyorum.
Genç arkadaşlara kaslı adamlardan oluşan çok epik öyküler yerine daha sanatsal ve illüstratif çalışmalar yapmak konusunda edebi yönlerin,duyguların,estetiğin ve özgünlüğün öne çıktığı eserler üretmelerini öneririm.
Amerikan tarzı Süper Hero hikayeleri yerine Manga ya da Avrupa ekollerine ait eserlerin daha çok takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

İKİNCİ ÇİZGİ HİKAYEM YAKINDA TAMAMLANIYOR

İkinci dijital çizgi hikayemi tamamlamama çok az kaldı.Hikayeyi Google üzerinden dijital olarak sunmayı düşünüyorum.Öykünün şimdiye kadar tamamlanmış bir kısmını “Çizgi Öyküler” Android uygulamamızdan az miktarda reklama maruz kalarak okuyabilirsiniz.
Hikayenin e-kitap sürümünü google kitaplarda da bulabilirsiniz….



Uygulamanın linklerini Altta bulabilirsiniz:

GOOGLE KİTAPLARDAN EKİTAP OLARAK SATIN ALIN:

https://play.google.com/store/apps/details?id=air.xetna

ÇİZGİ ROMAN HAKKINDA DAHA FAZLA YAZIM İÇİN:

https://atolyepapirus.com/category/cizgiroman/

Yeni bir blog yazısında görüşmek üzere…

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir