Google kazançlarının vergileri hakkında

Google reklam gelirleri yolu ile gelir edenler için ülkemizde yeni yılla birlikte ciddi vergi takipleri yapıldığını öğrendim.
Adsense sistemi üzerinden,Youtube,Admob ya da blog sitenizden elde ettiğiniz gelirleriniz varsa bu gelirleriniz için vergi ödemeniz gerekiyor.


Özellikle Youtube üzerinden ciddi paralar kazanan bazı genç arkadaşlara önceki yıllarda kayıt dışı kazandıkları gelirler nedeni ile yüklü miktarda vergi cezaları çıktığını öğreniyoruz.
Türkiye’de devlet Google reklamları ile para kazanmaya başladığınız anda bunu ticari bir gelir sayarak sizin şirket kurmanız gerektiğini söylüyor.

Şirket kurduğunuzda ödeme yükümlülüğüne gireceğiniz stopaj, damga vergisi,kdv gibi düzenli vergi ödemeleriniz olacağından,
kazancınızın küçük olması durumunda zaten kazancınızdan çok vergi vermeniz gerekiyor…


Bu durum Adsense’ten küçük gelirler elde eden büyüme, emekleme aşamasındaki kişiler için bir tereddüte yol açtı.
Adsense’ten senede 2,3 kez ödeme alan toplam aldığı para senede 1000 tl yi bile bulmayan kişiler bu vergi takiplerinin kendilerini de etkileyebileceğini düşünerek adsense hesaplarını kapatmayı düşünebiliyorlar.Daha işin başında gençlerin yılmasına neden olan vergi düzenlemeleri yüzünden, zaten ekonomik olarak çıkış arayan insanlar huzursuz oldu.

Maalesef ülkemizde vergi kanunları, yasal alt yapı günümüzde geçerli uluslararası online para ilişkilerine adapte olamamış durumda.

Bu konuda ben iyimser olmak istiyorum.Çok sayıda insan Google reklamları yolu ile bütçesine ek katkı sağlıyor.İki üç kuruş kazanan işin başındaki gençleri ya da girişimcileri yıldırmamak gerekiyor.Devletin daha insaflı ve günü yakalayan yasal düzenlemeler yapacağına inanıyorum.
Googledan gelir elde eden herkesin şirket kurmasını istemek bana çok akıllıca gelmiyor.Yıllık kazanç sınırının belirlenip,belli bir değerin altında olanların muaf tutulmaları sağlanabilir.Bu çok zor olmamalı.Küçük gelir elde eden herkesi tüccar saymak zorunda değiliz.

Telif Gelirleri için İstisna sınırı hakkında:

Ressam,şair,besteci,senarist,çizer,yazılımcı v.b. işler yapıyorsanız ürettiğiniz eserlerden elde ettiğiniz telif gelirleri için vergiden muaf olabiliyorsunuz.Bunun için bir istisna var.Bununla ilgili bir yazı yazmıştım.Eserinizi kültür ve turizm bakanlığı telifler bölümünde tescil ettirmeniz ve buradan alacağınız belge ile defterdarlığa başvurup bildirmeniz gerekiyor.Eserinizin vergiden muaf olup olmayacağına Hazine ve maliye bakanlığı karar veriyor.Telif hakkı genel müdürlüğü her eser için 207 ₺ civarında bir tescil ücreti alıyor.

BU KONU HAKKINDA DAHA ÖNCE YAZDIĞIM MAKALEM İÇİN:


https://atolyepapirus.com/telif-gelirlerileri-icin-istisna-siniri-2020/

YASAL DURUM HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:


https://vergiport.com/blog/serbest-meslek-kazanclari-telif-kazanclari-istisnasi#:~:text=Gelir%20Vergisi%20Kanunu’nun%2018’inci%20maddesi%20kapsam%C4%B1nda%20gelir%20vergisi,belgesi%20ile%20Hazine%20ve%20Maliye


Google Kitaplarda kitap yayınladıysanız bu işlemin sattığınız e-kitaplar için de gerektiğini öğrendim.Ancak her eserin telif istisnasına uygun olmayabileceği belirtilmiş.

Sonuç:

Google kazançlarınızın ödeme limitini artırarak bu yıl içinde Adsense gelirlerinizden aldığınız ödemeleri geciktirebilirsiniz.Belki insanlardan gelen talepler devlet kurumları tarafından değerlendirilip, daha insaflı düzenlemeler yapılabilir yıl içinde.Yıl sonuna doğru bu durum netleşirse, birikmiş ödemenizi Google’dan çekebilirsiniz.Sene sonuna kadar yeni yasal düzenlemeler çıkabilir.Bir de vergi konusunda 5 yıl geriye doğru takip yapıldığından, üzerinden 5 yıl geçip vergilendirilmemiş bir geliriniz varsa, bu gelirleriniz için vergi boşa düşüyor.Yani 5 yıldan eski kazançlarınız vergiden muaf diyebiliriz.Yine de buna güvenip kayıtsız devam edilmesini önermiyorum.5 haneli rakamlara kadar vergi cezaları çıkartıldığını duydum.Dikkatli olmak gerekiyor.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir