Öylesine hızlı bir teknolojik gelişim çağındayız.Artık hergün yepyeni bir gelişme ile karşılaşıyoruz.
Yeni yapay zeka çizim platformları hakkında bir kaç satır yazacağım.
Dijital çizim için grafik tabletler ve çizim arayüzü sağlayan uygulamalar çıktığında bunun bir devrim olduğunu düşünmüştüm.Hazır fırçalar,dijital renk paletleri,çizim için pratik kısa yollar…kağıt kalemi çoktan unutturdu.
Özellikle procreate uygulaması ve ipad ile müthiş kısa sürelerde dijital illüstrasyonlar üretmek mümkün. Yine de işin yaratıcılık bölümü çizerin ellerinde.
AI GRAFİK ARAÇLARI HAKKINDA:
2022 yılının en önemli teknolojik olaylarından biri yapay zeka çizim platformları oldu.Önce Dall-E sonra Midjourney grafik ile geçimini sağlayan çizerlerin gündemine bomba gibi düştü.
Bu uygulamalar kısa sürede olağanüstü çizim sonuçları veriyorlar. Birkaç anahtar kelime tanımlayarak, birkaç saniye içinde istediğiniz tarzda (geçmişte yaşamış ressamların tarzı da dahil) orjinal illüstrasyonlar hazırlamanız mümkün oluyor.
Birden bire çizim hakkında hiç eğitim almamış, ilgisi ve yeteneği olmayan kişiler bu şekilde görsel üreterek para kazanma imkanı buldu. Elbette bu durum, çizim ile geçinen çizer ve grafikerlerin rekabet alanını genişletmiş oldu ve pastadaki pay daha da küçüldü.
Son aylarda da Dünya genelinde çizerler anti yapay zeka kampanyaları düzenlemeye başladı.Bunun asıl sebebi, yapay zekanın görsel oluştururken çizerlerin işlerini baz alıp öğreniyor ve kullanıyor olması.Hatta bazı çizerler yapay zekanın kendi görsellerini kullandığını iddia ederek telif davaları açmaya başladı.
Bunu objektif olarak düşününce tarihte buna benzer gelişmelerin hep aynı şekilde etkilediği meslek grubu ile çatışma yarattığı zamanlar olmuş.Matbaa gelince el yazması ile uğraşanlar,fabrikalar gelişince, el işi ile üretim yapan ustalık alanları,hatta yakın zamanda müzisyenlerin telif hakkı olmadan eserlerinin kopyalanıp paylaşılmasını sağlayan mp3 uzantısının çıkışı.
Dünya ve insanlık geliştikçe,teknoloji ilerledikçe mesleklerin şekil değiştirmesi,hatta bazılarının kaybolması,yeni mesleklerin gelmesi kaçınılmazdır.Bunun önüne geçemeyiz.
Ancak ben burada köşe başlarını tutmuş firma ve yetkililerin sorumlu olduğunu düşünüyorum.Telif hakları konusunun yeniden tanımlanması gerekiyor.İnternet, sanatçıların eserlerinin telifsiz paylaşıldığı koskoca bir cehennem gibi.
SANATÇILAR NE YAPABİLİR?
Yapay zekanın bile sanatçıların eserlerini yetkisiz kullanması belli bir kontrole alınabilmeli.Telif konusunda sanatçılara hak veriyorum.Ama sanatçıların da teknolojiye uyum sağlayıp,yapay zekayı daha da ustalıkla kullanmayı öğrenmesi gerekiyor.
Böylesine güçlü yazılımlar üreten teknoloji dünyası, çizerlerin eserlerini daha güvenle paylaşabilecekleri ve telif ücreti alabilecekleri ortamlar hazırlayabilmeli.bu konuya da kafa yormak gerekiyor.
Ancak günümüz kapitalist piyasası giderek daha da acımasızlaşarak, zenginleri daha da zengin ederken, naif yıllarca emek emek kendisini varetmiş sanatçı ve zanaakarları yutuyor.
Aslında ürettiklerimize kıymet verilmesi ve güvenle eserlerimizi paylaşmak istiyoruz.Sorumlu tamamıyla kapitalizm demiyorum ama insanların ürettiklerine daha çok değer verilen bir dünyada yaşamayı hakediyoruz.
2022 BİTERKEN:
2022 biterken Sanal Atolye’mde dijital içerikler üretmeye devam ediyorum.Bu yıl youtube paylaşımları yapmaya başladım.Henüz başlangıç aşamasında yavaş yavaş takipçi kazanan bir çocuk masal kanalım var.
Ayrıca çocuk kitabı resimleme işlerim devam ediyor.Google Play ve App Store’da yer alan 10’ar tane uygulamam yayınına devam ediyor.Google Play kitaplarda 17 tane ekitap çalışmamız da yayında.Testmakinesi.com test ve yazılı oluşturma sistemimiz öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hizmet vermeye devam ediyor.
Ekonomik koşullar elverdiği sürece içerik üretmeye ve yayındaki işlerimi yayında tutmaya devam edeceğim.
Çalışmalarım hakkında daha fazla bilgiyi bu blog sitesi içeriklerinde görebilirsiniz.
https://atolyepapirus.com/category/e-kitap/
https://atolyepapirus.com/category/onemli/