Çizgi Roman Yapmaya nasıl başlanır?

Çocukluğumda çizdiğim bir çizgi öyküyü, bugüne uyarlayarak yeniden çiziyorum.
Daha önce Zetna Gezegeni adı ile bir bilimkurgu öykü hazırlamıştım.Dijital bir çalışma olan Zetna Gezegeni’ni Google Play Kitaplarda e-kitap olarak ve Play store’da uygulama olarak bulabilirsiniz.
Aradan 2 yıl geçti..Şu anda dijital çizim deneyimimi artırmış olarak ikinci bir öykü hazırlıyorum.Bu öyküyü hazırlarken çizgi roman hazırlamak isteyen genç arkadaşlara çalışma yöntemimi anlatacağım kısa bir yazı yazmaya karar verdim.
Eskiden kullanılan kağıt,kalem, tarama ucu, çini mürekkebi gibi şeyleri ben çok fazla deneyimlemedim..Bu nedenle haddimi aşıp bu işin ustalarına saygısızlık etmek istemem.Benim amacım, kendi dijital çizim deneyimlerimle tespit ettiğim bazı ipuçlarını hevesli, bu konuya ilgi duyan insanlarla paylaşarak, en azından çizgi romanın amatör versiyonları için onları cesaretlendirmek.

Öncelikle anlatacak bir öykünüz varsa, bunu çizerek anlatmak istiyorsanız, az çok çizimle uğraştıysanız, öncelikle öykünüzü yazıya dökmelisiniz.Çizgi romanda da film çeker gibi kameranın ya da çizgi roman karelerinizin içine sığdıracağınız sahneleri senaryolaştırarak kendinize bir ön rehber hazırlamalısınız.
Bazı senaryolar çok ayrıntılı olarak yazılabilir.Bu genellikle çizerin ve senaristin farklı kişiler olması durumunda gerekir diye düşünüyorum.
Ben kendi çalışmamda senaryo olarak bir ön özet yazıyorum.
Hazırladığım öykü için ilk 4 bölümün bu ön özetini birkaç paragraf halinde çıkardım.

Çizgi Öykü senaryo dökümanı…

Senaryo özetini text olarak çıkardıktan sonra.Sahnelerin eskizlerini tasarlıyorum.Önceki çalışmamda eskizleri dosya kağıtlarına kurşun kalemle çıkarmıştım.Bu kez ipadimle taslak kareleri A4 boyutlu ekranlara çıkarmakla başladım.

Öykünün ön özetinde yazmadığım ayrıntıları bu ön kareleme eskizlerinde tasarlıyorum. Asıl senaryo bu eskizlerle oluşuyor.

Daha sonra eskizler ortaya çıkınca, Sayfaları bölümlere ayırıp, eskizdeki kare ve konuşma balonlarına uygun olarak bu kez display tabletimle çiziyorum.
Çizdiğim kareleri, Photoshop’ta manga fırçaları ile oluşturduktan sonra renklendirmeye geçiyoruz.

İlk karenin çizimlerini renklendirmek için ipadimle procreate’i kullandım.Ancak renklendirme için yine display monitör ile Photoshop ile çalışmak daha güzel sonuçlar çıkmasını sağlayacak sanırım…

kurşun kalem fırçası ile eskiz…
manga fırçası ile dijital mürekkepleme…
Çizgi Roman Yapmaya nasıl başlanır?
renklendirme…

Çizgi öyküyü hazırlamaya devam edeceğim.İlk karesini deneme amaçlı hazırladım..Bu, devamını bir standarda bağlayarak oluşturmam için yardımcı oldu…

Çizgi Roman tasarımına nasıl başlayacağınız hakkında küçük ipuçları vermeye çalıştım.Umarım faydalı olur.

Yeni bir blog yazısında görüşmek üzere…





2 thoughts on “Çizgi Roman Yapmaya nasıl başlanır?”

    1. bu yıl çıkan pek çok yapay zeka çizim araçlarını kullanarak da çizgi hikayeler oluşturmak mümkün.Ama sanatta kolaycılık vasat eserler üretmeye sebep olur ve bu da
      gelecekte insan emeği ürünü olan eserlerin değerini düşürür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir