Dijital Çizimin Avantajları (Eylül 2019 da yazılan yazı güncel konuma taşımıştır…)

Çizimlerimi dijital olarak hazırlıyorum…Bunun pek çok avantajı var elbette.Bu yazıda dijital çizim deneyimim hakkında bir kaç konuya değineceğim…

İnternetle ilk tanıştığımda, o zamana dek amatör olarak kağıt kalemle çizdiğim,tasarladığım çizimleri paylaşma isteği ile küçük web siteleri kurmaya çalışmıştım…Sosyal medya bu denli gelişmeden önce ürettiklerimizi paylaşmak için farklı şeyler gerekiyordu.
Çizimlerim kağıt üzerinde olduğu için, öncelikle scanner ile tarayıp ardından dijital olarak kaydedip kullanmak gerekiyordu.Taradığım renksiz karikatür ve çizgi romanlarımı bilgisayarla maus kullanarak çizim programlarıyla renklendirmeyi keşfettiğimde çok mutlu olmuştum..Çünkü mürekkeple çizilmiş çalışmalar sulu boya ile renklendirirken kağıdın kalitesine bağlı olarak bozulabiliyordu.
Dijital renklendirme, amatör bir çizer için pahalı renklendirme araçları ve boyalar kullanmaktan çok daha pratik ve kolay oluyordu.
Sonra katmanlı dijital çalışmayı keşfettim..Bu da çok hoşuma gitti.Sulu boya yaparken bir kat kurumadan diğer katı çalışamıyordum.Bu da zaman kaybettiriyordu.
Katmanlı dijital çalışma yaparken katmanın opasitesini de ayarlayabiliyordum ve bu mucize gibi gelmişti…
Açıkça belirtmek gerekirse, dijital çalışma, kötü ya da eğitimli olmayan bir çizerin bile teknikleri iyi kullanırsa kaliteli işler çıkarmasını sağlayabiliyordu…

Aslında bu durum profesyonel sanatçıların daha da mükemmel işler ortaya koymasını da sağlıyor.
Hataları anında geri alabilmek,kağıt ve boyayı bozmadan silme yapmak,defalarca deneyip,en iyi görünümü yakalamak için mükemmel bir ortam sağlıyor.

Gelecekte tüm sanatların daha da dijital dünya ile iç içe geçeceği görünüyor şimdiden..Klasik desen çalışması mutlaka gerekecektir.Belki gelecekte de olacaktır..Ama teknolojinin sanatla birlikte kullanımı daha da yayılacak…
tuval,resim kağıdı,yerine ekrana çizmek farklı bir deneyim…
Ama eminim ki kağıt kalemle çok fazla çalışmış sanatçılar,dijital araçlarla da çok başarılı oluyor…
Çalışmalarımı ilk önceleri grafik padlerle çiziyordum.Bu araçlar ekonomik olarak daha uygun fiyatta oluyor.Görüntüyü bilgisayarınızın monitorunden izleyip,masanıza koyduğunuz pad üzerine çiziyorsunuz..
Dolaylı bir yöntem ama alıştığınızda sonuçlar çok iyi olabiliyor…
Daha sonra grafik monitör satın aldım..Bu cihaz sadece bir monitör ve kalemden oluşuyor.Yine bilgisayarınıza bağlıyorsunuz ancak monitör üzerinde çizdiğiniz şeyi görerek direkt çiziyorsunuz.Bu araçla çok daha hızlı ve pratik çalışılabiliyor.
Bu cihazlar için piyasada pek çok marka alternatif ürünler var..Özellikle Çin malı ucuz ürünler giderek daha da kaliteli hale geldi.Şu anda Türkiye’de gümrük işlemleri biraz sıkıntılı oldu ancak Türkiye’den de benzeri markaları uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.
Ayrıca apple cihazlarla, son çıkan ipad modelleri ve dijital kalemleri ile çok daha taşınabilir şekilde ve pratik çizimler yapmanızı mümkün kılan teknolojiler geldi.

Grafik Monitör hakkında daha önce yazdığım yazımı da okuyabilirsiniz: https://atolyepapirus.com/?p=160

Dijital çizimin dezavantajı ise, ürettiğiniz eserlerin basılı olarak elinizde olmaması ve kalıcı olarak saklamanın riskli olması.Bir hard diskte kayıtlı çalışmalarınızın silinmeyeceği garanti olmayabiliyor..Pek çok kopya saklamak gerekebilir…
Ancak günümüzde çok güzel renkli baskılar yapabilen printerlar da var..Ya da dijital baskı merkezlerinde çalışmalarınızın çıktılarını bastırabilirsiniz…


Yeni bir yazıda görüşmek üzere…


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir