Sanal atolyemde dijital illüstrasyon hazırlama çalışmalarıma devam ediyorum. Son görsellerimde renk kullanımı,fırça çeşitliliği,kompozisyon konusunda kendimi bir adım öteye taşıdığımı görüyorum.
Dikey kağıt ile hazırladığım örnekteki görselde, japon animelerinden esinlenilmiş bir kompozisyon çıktı ortaya.Yakın ve uzak plandaki dengeli figür kullanımı görseli belirgin olarak derinleştirdi.
Renk özelliklerinde de kompozisyona uygun bir canlılık sözkonusu.Yeşil ve kırmızı renklerin leke değerlerinin sayfada dağılımı rahatlatıcı bir yoğunlukta.
Resimde yakın plandaki köpek ve çocuk ana tema olan köy ve doğa yaşamının verdiği huzuru yansıtırken,hemen bir basamak altta koyunlar ve çiftçi köy yaşamında sabah erkenden başlayan iş hareketeni betimliyor.Koyunların bulunduğu bölümün arkasında tahta çitler bahçelerin sınırını belirlerken çitlerin üzerindeki horoz ve alttaki tavuklar köydeki genel çiftlik atmosferini tamamlıyor.
Görselse arka plandaki dağlar, yumuşak birer tepe sınırında mor düz renk olarak hazırlandı.Dağların bu ayrıntısız rengi, resme masalsı bir hava katıyor.Bulutlar ve yeni doğan güneş köyde yeni başlayan günün yansımaları ile umut fikri uyandırıyor görsele bakanlara.
Anime tarzı doğa figür uyumu anlayışını sezgisel olarak tekrar ettiğim bir kompozisyon oldu.
Kendi çizdiğim bu resmin kompozisyonunu yine kendim değerlendirmek istedim.
Kompozisyon figür ve öge yerleştirme, doğaçlama hazırlanan bu görselde sezgisel bir uyum yakaladı.Her görselde doğaçlama çalışmak uygun olmayabilir.Görselin konusu köy olduğu için bu konu doğa ve insan ögelerine dair zihinde canlanan unsurları anlık karalamalarla sezgisel yerleştirmeye uygun oldu.
Konunun karmaşıklığı ya da sadeliği ve çizerin konuya hakimiyeti mekanı tasarlarken bir ön çalışma ve birkaç ön eskiz gerektirebilir. Çizerin dağarcığındaki ögeler ne kadar fazlaysa, çizer için figürler eskiden beri ne kadar çok etüd edilmişse kompozisyon oluşturmak o kadar kolay olacaktır.
Sonuç olarak iyi bir kompozisyon üretmek için de ,bir figür resmederken de daha önce çizim üzerinde çok fazla çalışmış olmak çok önemli.Çalışmak buradaki anahtar kelime. Yaşınız kaç olursa olsun bir konuda ne kadar çok çalışırsanız ve hatalarınızı her aşamada değerlendirip aşarsanız, ürettiklerinizin kalitesi o kadar yükselecektir…
Yeni bir blog notunda görüşmek üzere…
ÇİZİM İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARIMI OKUMAK İSTERSENİZ:
https://atolyepapirus.com/category/kitap-resimleme/
HAZIRLADIĞIM DİJİTAL KİTAP VE UYGULMALARI İNDİRMEK İÇİN: